Το Bitcoin προσελκύει ολοένα και πιο πολύ το ενδιαφέρον της αγοράς, με επενδυτές και μη να αναζητούν πλέον τρόπους για να επωφεληθούν από τη φρενίτιδα των κρυπτονομισμάτων.

Ο φόβος του να “πέσουν έξω” στις επενδυτικές τους επιλογές κρατά πολλούς μακριά από τα ψηφιακά νομίσματα, ενώ άλλοι που εμφανίζονται πιο πρόθυμοι να πάρουν αυτό το ρίσκο, έχουν αρχίσει να ψάχνουν για το επόμενο Bitcoin. Όμως, μπορεί να υπάρξει αντίστοιχό του και εάν ναι, αξίζει το ρίσκο;

Θα δούμε κάποιο άλλο νόμισμα να ξεπερνάει σε κεφαλαιοποίηση το Bitcoin; Ναι, θεωρώ ότι είναι απολύτως πιθανό μέσα στα επόμενα τρία – πέντε χρόνια.

Αυτά είναι τα 3 κρυπτονομίσματα, τα οποία σύμφωνα με τους αναλυτές, αξίζει να παρακολουθήσει κανείς μέσα στο 2018. Όμως, καθώς – όπως συμβαίνει με το Bitcoin – όλα τα κρυπτονομίσματα ενέχουν κίνδυνο, οι επίδοξοι επενδυτές καλό είναι να γνωρίζουν κάποια βασικά στοιχεία για τα συγκεκριμένα ψηφιακά νομίσματα.

Litecoin (LTC)

Κεφαλαιοποίηση (σύμφωνα με στοιχεία έως τις 25/12/2017): 15,11 δισ. δολ.

Επιδόσεις το 2017: Κέρδη 7.004%

Ποιος το δημιούργησε: Ο πρώην εργαζόμενος στην Google και νυν “αστέρας” στον κρυπτο-κόσμο, Charlie Lee.

Λίγα λόγια: Εάν το Bitcoin είναι ο νέος χρυσός, το Litecoin είναι το νέο ασήμι. Δημιουργήθηκε από τον Charlie Lee το 2011 και θεωρείται ως εναλλακτική του Bitcoin. “Το όραμά μου είναι οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν το Litecoin κάθε μέρα για να αγοράζουν πράγματα”, έχει πει ο Lee.

Το όριο των νομισμάτων Litecoin που μπορούν να κυκλοφορούν στην αγορά ανέρχεται στα 84 εκατομμύρια, έναντι του ορίου των 21 εκατομμυρίων στο Bitcoin. Σε κυκλοφορία, εν τω μεταξύ, βρίσκονται 54 εκατ. νομίσματα Litecoin, έναντι των 16,7 εκατ. νομισμάτων Bitcoin που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

Monero (XMR)

Κεφαλαιοποίηση: 5,3 δισ. δολ.

Επιδόσεις το 2017: Κέρδη 2.697%

Ποιος το δημιούργησε: Όπως και στην περίπτωση του Bitcoin, ο δημιουργός του Monero είναι άγνωστος.

Λίγα λόγια: Η γοητεία του Monero; Η ανωνυμία που προσφέρει. Χρησιμοποιώντας το Monero, οι λεπτομέρειες των συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων του αποστολέα, του δέκτη και του ύψους της συναλλαγής, δεν μπορούν να βρεθούν. Θα μπορούσε να αποτελέσει μέσο για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο; Η αλήθεια είναι ότι ναι, αν και οι υπέρμαχοι του Monero σημειώνουν πως το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών που διενεργούνται, δεν είναι παράνομες.

Πρόσφατα, 45 μουσικοί – μεταξύ των οποίων και Mariah Carey, Lana Del Rey και Marilyn Manson – θα δέχονται το Monero, στην εορταστική περίοδο, προσφέροντας μάλιστα εκπτώσεις σε εκείνους που θα χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα για να πληρώσουν.

Υπάρχουν περίπου 15,5 εκατομμύρια νομίσματα Monero σε κυκλοφορία και σε αντίθεση με ό,τι ισχύει με το Bitcoin και το Litecoin, στην περίπτωση του Monero δεν υπάρχει κάποιος σταθερός αριθμός νομισμάτων που δύνανται να κυκλοφορούν στην αγορά.

Ripple (XRP)

Κεφαλαιοποίηση: 40,5 δισ. δολ.

Επιδόσεις το 2017: Κέρδη 16.988%

Ποιος το δημιούργησε: Ο web developer Ryan Fugger, ο επιχειρηματίας Chris Larsen και ο προγραμματιστής Jed McCaleb.

Λίγα λόγια: Το XRP θεωρείται από πολλούς ως ο λογικός διάδοχος του Bitcoin. Η εταιρεία λογισμικού Ripple που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012, συνεργάζεται με πάνω από 100 τράπεζες.

Τα νομίσματα που βρίσκονται σε κυκλοφορία ανέρχονται στα 38,7 δισ., από το όριο των 100 δισεκατομμυρίων.

Hellenic Coin (HNC)

Κεφαλαιοποίηση: $28.253.584 USD

Επιδόσεις το 2020: Κέρδη 6.000%

Ανάμεσα στα εκατοντάδες κρυπτονομίσματα που συναλλάσσονται στις ανά τον κόσμο αγορές, υπάρχει και ένα ελληνικό. Το Hellenic Coin δημιουργήθηκε το 2015 και η αδιάκοπη λειτουργία έως σήμερα αποτελεί από μόνη της μια επιτυχία, μιας και το ποσοστό επιβίωσης ενός νέου εισηγμένου κρυπτονομίσματος, μόνο κατά τους τρεις πρώτους μήνες είναι 44,2%.

Με την προσπάθεια αυτή μια ομάδα ανθρώπων απέκτησε μεγάλη τεχνογνωσία στην τεχνολογία του blockchain και των ψηφιακών νομισμάτων.

Τον Ιανουάριο του 2020 το όραμα του Hellenic Coin να προσφέρει blockchain λύσεις σε project συναλλαγών, επιβραβεύσεων και παρακολούθησης εργασιών σε ελληνικές επιχειρήσεις, προσελκύει καινούριους επενδυτές. Έτσι εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση για να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις που χρειάζονται για την επίτευξη του οράματος.

Οι ενέργειες αυτές έδωσαν μια πολύ μεγάλη ώθηση στις τιμές του Hellenic Coin και μαζί με την αύξηση του τζίρου δημιουργούν αυξημένες προσδοκίες για το μέλλον. Ενδεικτικό της ανοδικής τάσης είναι η εμφάνιση του HNC (το σύμβολο με το οποίο διαπραγματεύεται) στη λίστα των κερδισμένων του coinmarketcap αρκετές φορές τις τελευταίες μέρες.

 

 

Τα άρθρα δεν αποτελούν προτροπή για αγορά η πώληση σε επενδυτικά προιόντα.